PUBLICATIE . LIEFKE MAGAZINE

“..... Het leven gaat over verbinden - met liefde - vanuit je hart......” Mooie teksten van Yfke Metz op de insta van Liefke Magazine. En wat ben ik trots en blij met het artikel over mij werkend aan Printlove in mijn atelier: waar ik me graag verbind vanuit mijn hart met (bijna) alles om me heen. Een mooie publicatie om te herinneren en in mijn hart te bewaren. Nu in Liefke magazine:

TEACHING . BEELDTAAL VOOR PO GROEP 5 t/m 8

Al eerder schreef ik hier over het vak “Beeldcultuur” of “Beeldtaal” dat ik onderwees op de University of Applied Photography. Het viel mij op, dat onze samenleving die gedomineerd wordt door beeld, weinig bewust is van de invloed en betekenis van al het beeld dat dagelijks ons onderbewuste binnendringt. Komende periode houd ik dit onderwerp tegen het licht in alles wat ik in mijn dagelijks leven èn in mijn loopbaan tegenkom.

Ik begin bij mijn eigen kinderen. Ik heb een dochter van 4 (groep 1), Melle Mae en een zoon van 10 (groep 7), Milan. In de kleuterklas is men volop bezig met beeldcultuur: alleen al alle pictogrammen wijzen op wat we moeten doen, of waar we moeten zijn, wat het thema van die periode is en hoe de structuur van de dag eruit ziet. En het stoplicht in de klas vertelt onze kinderen wanneer ze mogen praten, wanneer ze stil moeten zijn en wanneer ze wel ìets mogen zeggen als ze eerst hun hand opsteken en de beurt krijgen. Krassen met vetkrijtjes in de kleuren rood, oranje, geel is vuur en vuur betekent werk voor een brandweerman. Allemaal beeldtaal. Ze leren wat letters, maar gebruiken verder bijna niets anders dan beeldtaal.

State of Mind, Marjon Hoogervorst

State of Mind, Marjon Hoogervorst

Nu komt het interessante: vanaf groep 4 eist rekenen en spelling (en alles wat daarbij komt) erg veel aandacht op. De toetsen en cito’s vliegen je om de oren in ons huidige toetssysteem. Voor Milan betekent dat veel stampen, de regels uit zijn hoofd leren en chronologisch toepassen. Voor een intensieve beelddenker is dat vrij lastig. Wat opvallend is, is dat in het privé leven van mijn zoon (en veel leeftijdsgenoten), de overige competenties in zijn ontwikkeling het onderwijs in rap tempo voorbij raast. Mede dankzij zijn grenzeloze creativiteit en juist het beelddenken.

Technologie heeft hier een heel groot aandeel in. Ik begin even bij het gamen. Een game als Fortnite waarbij je kan spelen in verschillende werelden, als zijnde een personage (Milan speelt vaak met een vrouwelijk figuur: die zijn minder groot, vallen daardoor minder op en nemen met hun skins minder beeldvulling in waardoor je meer van “de wereld” ziet = allemaal beeldcultuur). Ondertussen communiceert hij met zijn vrienden of andere gamers via de koptelefoon en volgen verschillende aspecten binnen het samenwerken, strategiebepaling, conflicthantering, etcetera zich in rap tempo op. Allemaal beeldcultuur en interessant om het daar eens over te hebben met leerlingen van 8 - 12 jaar.

Als we kijken naar beeldcultuur binnen het Game aspect, heeft het grote invloed op de belevingswereld van de kinderen. Alleen al hierom is het belangrijk om er een groter bewustzijn over te ontwikkelen. Verstaan we de taal van de werelden in beeld binnen de Games? Wat vertellen alle elementen in het beeld? En wat vooral belangrijk is: Hoe kijken anderen hiernaar? Anderen, uit verschillende generaties en culturen?

Hoe leuk is het als kinderen meer bewust worden van de taal van beeld? En hoe leuk is het als ze zichzelf kunnen uitdrukken door middel van verschillende elementen in één beeld samen te voegen?

Hiervoor heb ik een onderwijsprogramma van één dag ontwikkeld en houd ik mij bezig het doorontwikkelen hiervan. In één dag kan ik met een klas (groep 5 t/m 8) op onderzoek uitgaan wat beeldtaal voor hun betekent. Ze leren de invloed van beeld op hun (onder)bewustzijn te begrijpen. En vertellen uiteindelijk hun eigen verhaal in één beeld. Hiervoor voegen ze verzamelde beeldelementen binnen een bepaald thema samen in één beeld door middel van een collage.

Laten we onze kinderen begeleiden in het hebben van voldoende zelfvertrouwen om authentiek te zijn èn te denken. Om ze overal met een open vizier naar te laten kijken zonder te oordelen. Om ze juist “fouten” te laten maken en daarvan te leren en juist door deze “fouten” op andere ideeën te laten komen. Ik denk dat het onderwijs dit kleine beetje extra simpelweg nodig heeft. Het heeft me gegrepen en het laat me niet meer los.

Bij interesse kom ik graag in contact met schoolleiders, docenten en anderen die iets kunnen toevoegen aan de ontwikkeling en uitvoering van dit programma.

PUBLICATIE . Anne's huis

In de 5e editie van FLOW Magazine: het heerlijke huis van ontwerpster Anne Olde Kalter. Ze woont samen met haar man en dochter in de achtertuin van Amsterdam. Vanuit huis runt Anne een B&B en een atelier voor handgemaakt design. Styling Femke Pastijn. (foto’s van de publicatie zelf zijn van Quinty Berendonk)

PUBLICATIE . NRDRHVN91 en het huis van RIANNE LANDSTRA

In de Friesland special van de Libelle staat nu een prachtige reportage van 10 pagina's over de geweldige Shortstay NRDRHVN91 en het inspirerende huis van styliste Rianne Landstra. Dit weekeind toverde ze haar huis om tot conceptstore for a week met kunstwerken van onder andere Laura de Wilde. Een heerlijk smeltkroes van goede smaak, kunst en design! 

Schermafbeelding 2018-04-02 om 21.40.02.png

BACKSTAGE . kijk met ons mee...

During Salone del Mobile Milano 2018, HMC will represent a selection of the work of six graduated designers.
A seven meter wide photo of this group will be part of this installation at Masterly The Dutch in Milano (Palazzo Francesco Turati), designed by Anya van de Wetering / Kamer 465.
Check our backstage-movie to get in the mood and let them surprise you when you are there!

Thanks to the designers in the portrait: Valentijn Bouwmeester, Olivier Vrij, Tessa Straver, Yannick Lotolink, Annelien Gispen and Daan van Weelde.

Special thanks to the HMC crew who made this possible!

Credits
Photography: Marjon Hoogervorst
Styling: Anya van de Wetering / Kamer 465
Camera: Isa Velasco Lopez
Backstage photography: Bella Thewes
Edit: Marjon Hoogervorst

PUBLICATIE . ENZO Architecten in Stijlvol Wonen

Wie het nieuwe dikke nummer van Stijlvol Wonen openslaat, komt een mooie reportage tegen van het ouderlijk huis dat van ons een metamorfose kreeg. Je kunt het hele verhaal en nog meer foto's vinden op de site van ENZO door te klikken op onderstaande foto.

PUBLICATIE . NOMAA Architectuur in Stijlvol Wonen

Vanaf 22 maart ligt hij in de winkel; de maart editie van de Stijlvol Wonen met daarin een 16 pagina tellend artikel over de door NOMAA|architectuur&interieur ontworpen villa in Aerdenhout. Klik op de afbeelding voor meer foto's.

TRAINING PHOTOGRAPHY . FOTOGRAFIE EN ONDERNEMEN

Onlangs heb ik met veel plezier het vak Fotografie & Ondernemen gegeven aan studenten van de Deeltijd Vakopleiding op de Fotovakschool Amsterdam. Hier komen onderwerpen aan bod als: Creativiteits technieken ontwikkelen, Brainstormen, hoe maak je een Moodboard?, je schrijft je Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP), je schrijft je Plan van Aanpak (PvA), maakt een SWOT analyse, een Elevator Pitch zodat je in enkele seconden iemands interesse wekt, Netwerken (zowel online als offline), Personal Branding en hoe doe je dat via Linkedin bijvoorbeeld, wat is een goede Profielfoto voor jou, PEER Assessment en wat is een goede offerte? Hoe gaan we om met auteursrecht? 
Om een klein stukje uit te lichten, laat ik hier enkele profielfoto's zien die de studenten tijdens de les van elkaar hebben gemaakt. Ik vond het erg interessant en waardevol om te zien wat er allemaal gebeurde tijdens deze sessies. Als fotograaf moet je gaan regisseren (of juist niet?!), communiceren met het 'model', hoe doe je dat? Hoe bereik jij dat je 'model' precies doet wat jij wil en wat voor een profielfoto uiteindelijk ook belangrijk is om uit te stralen? Wat doe je met het licht? Wat voor compositie gebruik je? Het was een erg leuke les waar het grootste deel van de groep een bruikbare profielfoto uit gesleept hebben.
Ik wens Melanie (foto links, gefotografeerd door Marieke), Michiel (foto rechts, gefotografeerd door José), Marieke, Olivier en José erg veel Fotografie-succes en Onderneem-plezier!

EXPO . WE BRING DUTCH CULTURE TO MILANO

Collage: part of the work shown at Masterly. Copyright Marjon Hoogervorst

Collage: part of the work shown at Masterly. Copyright Marjon Hoogervorst

From April 4th till 9th we'll show you during Salone del Mobile 
our stunning big installation and presentation with HMC (Hout- en Meubileringscollege).
Take the first metro/bus or footsteps to Masterly The Dutch in Milano at Palazzo Francesco Turati.
At this Dutch Pavillion you'll get to know a great selection of designers, craftsmen and design studios with their newest work and products.
This is a great visual pleasure!

Collage: part of the work shown at Masterly. Copyright Marjon Hoogervorst

Collage: part of the work shown at Masterly. Copyright Marjon Hoogervorst

For this production we teamed up with Kamer 465 / Anya van de Wetering, A la ElFiction Factory and Museum van Loon.
Thank you HMC for your open mind, trust and great collaboration.

STAGIAIR(E) FOTOGRAFIE GEVRAAGD . LOOKING FOR A TRAINEE

Wij zijn op zoek naar een stagiaire voor ongeveer twee/drie dagen in de week (flexibel).

De werkzaamheden zullen (in onderling overleg betreft jouw wensen) bestaan uit:
- Het assisteren tijdens shoots
- Het uitwerken van concepten van in eigen beheer opgezette producties
- Het uitwerken van beeldmateriaal van shoots in Capture One en Photoshop
- Printwerk
- Concepten voor filmmateriaal opzetten
- Website en social media bijhouden

Wij bieden:
- Een leuk netwerk van stylistes, interieurvormgevers, architecten, tekstschrijvers en grafisch vormgevers
- Een werkplek op een inspirerende broedplaats in Amsterdam
- Genoeg ruimte voor eigen initiatief en verantwoordelijkheden
- Goede begeleiding
- Onkostenvergoeding en vergoeding tijdens assisteren shoots

Wij vragen:
- MBO niveau 4 / HBO niveau fotografie of eventueel andere grafische media opleiding
- Enige affiniteit met interieur en design is een pré
- Serieuze werkhouding, leergierig, communicatief

Wij ontvangen graag jouw motivatie en CV per email: marjon@vorstin.nl

 

 

TRAINING PHOTOGRAPHY . Expo Ed van der Elsken

De verliefde camera

Vandaag met mijn groep 2e jaars HBO studenten (University of Applied Photography) de expositie van Ed van der Elsken in het Stedelijk Museum van Amsterdam bezocht. Wat was het VEEL! Gelukkig kregen we een interessante rondleiding die ons een beetje inzicht gaf in het grote geheel van deze tentoonstelling, of beter gezegd "de rode draad". Zijn motto was eigenlijk vooral: "Laat zien wie je bent." Kenmerkend voor de rauwe zwart-wit beelden van Ed van der Elsken is dat hij contact maakte met mensen die authentiek waren. Het meest interessante stukje vond ik persoonlijk de periode in zijn leven met Ata Kando. Ik ben onder de indruk van deze vrouw, die het als jonge, alleenstaande moeder van drie kinderen in Parijs weet te rooien met haar prachtige fotografie. Ata Kando leeft nu in Bergen en is 103 jaar oud. De boodschap "Laat zien wie je bent" en "Maak contact" wil ik ook graag aan mijn studenten meegeven. Daar hebben ze veel moeite mee merk ik, en dat begrijp ik ook. Maar vanuit de wisselwerking die er ontstaat in het maken van contact, kun jij je als persoon en als fotograaf onderscheiden.

TRAINING . Collage Art

Beeldcultuur, wat ik geef aan onze tweede jaars HBO studenten aan de Fotovakschool / University of Applied Photography, is een vak waarbij de studenten een analytisch visueel inzicht in hun brein moeten gaan ontwikkelen om beeld te kunnen 'lezen'. Dit doen we met wat we noemen "de semiologie van beeldcultuur". De invloed van media neemt alleen maar toe en het is fijn om te weten waar 'tekens' in foto's naar verwijzen, wat de 'codes' zijn, wat een beeld bij ons persoonlijk teweeg brengt, etcetera. 

In de 19e eeuw ontstond bij kunstenaars ongenoegen over het realistische karakter van fotografie. Zij maakten fantasiebeelden door meerdere afbeeldingen over elkaar af te drukken of in elkaar te monteren. Zo ontstond collage en ontwikkelde de autonome fotografie zich verder. Het principe van collage blijft altijd hetzelfde: het scheiden van elementen en het weer bij elkaar brengen.

Deze studenten hebben allemaal vanuit een zelf bedacht thema beeld verzameld om daar vervolgens een nieuw beeld van te maken. Tenslotte hebben we daar een analyse op losgelaten (wat betekent bijvoorbeeld de rode kleur in deze foto?). 

Ik (trotse docent) laat je hierbij graag enkele resultaten van studenten laten zien: