TEACHING PHOTOGRAPHY . FOTOGRAFIE EN ONDERNEMEN

Onlangs heb ik met veel plezier het vak Fotografie & Ondernemen gegeven aan studenten van de Deeltijd Vakopleiding op de Fotovakschool Amsterdam. Hier komen onderwerpen aan bod als: Creativiteits technieken ontwikkelen, Brainstormen, hoe maak je een Moodboard?, je schrijft je Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP), je schrijft je Plan van Aanpak (PvA), maakt een SWOT analyse, een Elevator Pitch zodat je in enkele seconden iemands interesse wekt, Netwerken (zowel online als offline), Personal Branding en hoe doe je dat via Linkedin bijvoorbeeld, wat is een goede Profielfoto voor jou, PEER Assessment en wat is een goede offerte? Hoe gaan we om met auteursrecht? 
Om een klein stukje uit te lichten, laat ik hier enkele profielfoto's zien die de studenten tijdens de les van elkaar hebben gemaakt. Ik vond het erg interessant en waardevol om te zien wat er allemaal gebeurde tijdens deze sessies. Als fotograaf moet je gaan regisseren (of juist niet?!), communiceren met het 'model', hoe doe je dat? Hoe bereik jij dat je 'model' precies doet wat jij wil en wat voor een profielfoto uiteindelijk ook belangrijk is om uit te stralen? Wat doe je met het licht? Wat voor compositie gebruik je? Het was een erg leuke les waar het grootste deel van de groep een bruikbare profielfoto uit gesleept hebben.
Ik wens Melanie (foto links, gefotografeerd door Marieke), Michiel (foto midden, gefotografeerd door José), Marieke (Rechts, gefotografeerd door Michiel), Olivier en José erg veel Fotografie-succes en Onderneem-plezier!

EXPO . WE BRING DUTCH CULTURE TO MILANO

Collage: part of the work shown at Masterly. Copyright Marjon Hoogervorst

Collage: part of the work shown at Masterly. Copyright Marjon Hoogervorst

From April 4th till 9th we'll show you during Salone del Mobile 
our stunning big installation and presentation with HMC (Hout- en Meubileringscollege).
Take the first metro/bus or footsteps to Masterly The Dutch in Milano at Palazzo Francesco Turati.
At this Dutch Pavillion you'll get to know a great selection of designers, craftsmen and design studios with their newest work and products.
This is a great visual pleasure!

Collage: part of the work shown at Masterly. Copyright Marjon Hoogervorst

Collage: part of the work shown at Masterly. Copyright Marjon Hoogervorst

For this production we teamed up with Kamer 465 / Anya van de Wetering, A la ElFiction Factory and Museum van Loon.
Thank you HMC for your open mind, trust and great collaboration.

STAGIAIR(E) FOTOGRAFIE GEVRAAGD . LOOKING FOR A TRAINEE

Wij zijn op zoek naar een stagiaire voor ongeveer twee/drie dagen in de week (flexibel).

De werkzaamheden zullen (in onderling overleg betreft jouw wensen) bestaan uit:
- Het assisteren tijdens shoots
- Het uitwerken van concepten van in eigen beheer opgezette producties
- Het uitwerken van beeldmateriaal van shoots in Capture One en Photoshop
- Printwerk
- Concepten voor filmmateriaal opzetten
- Website en social media bijhouden

Wij bieden:
- Een leuk netwerk van stylistes, interieurvormgevers, architecten, tekstschrijvers en grafisch vormgevers
- Een werkplek op een inspirerende broedplaats in Amsterdam
- Genoeg ruimte voor eigen initiatief en verantwoordelijkheden
- Goede begeleiding
- Onkostenvergoeding en vergoeding tijdens assisteren shoots

Wij vragen:
- MBO niveau 4 / HBO niveau fotografie of eventueel andere grafische media opleiding
- Enige affiniteit met interieur en design is een pré
- Serieuze werkhouding, leergierig, communicatief

Wij ontvangen graag jouw motivatie en CV per email: marjon@vorstin.nl

 

 

TEACHING PHOTOGRAPHY . Expo Ed van der Elsken

De verliefde camera

Vandaag met mijn groep 2e jaars HBO studenten (University of Applied Photography) de expositie van Ed van der Elsken in het Stedelijk Museum van Amsterdam bezocht. Wat was het VEEL! Gelukkig kregen we een interessante rondleiding die ons een beetje inzicht gaf in het grote geheel van deze tentoonstelling, of beter gezegd "de rode draad". Zijn motto was eigenlijk vooral: "Laat zien wie je bent." Kenmerkend voor de rauwe zwart-wit beelden van Ed van der Elsken is dat hij contact maakte met mensen die 'anders' waren. Het meest interessante stukje vond ik persoonlijk de periode in zijn leven met Ata Kando. Ik ben onder de indruk van deze vrouw, die het als jonge, alleenstaande moeder van drie kinderen in Parijs weet te rooien met haar prachtige fotografie. Ata Kando leeft nu in Bergen en is 103 jaar oud. De boodschap "Laat zien wie je bent" en "Maak contact" wil ik ook graag aan mijn studenten meegeven. Daar hebben ze veel moeite mee merk ik, en dat begrijp ik ook, anderzijds maakt dit je juist uniek maakt, als persoon en als fotograaf.

TEACHING PHOTOGRAPHY . Collage Art

Beeldcultuur, wat ik geef aan onze tweede jaars HBO studenten aan de Fotovakschool / University of Applied Photography, is een vak waarbij de studenten een analytisch visueel inzicht in hun brein moeten gaan ontwikkelen om beeld te kunnen 'lezen'. Dit doen we met wat we noemen "de semiologie van beeldcultuur". De invloed van media neemt alleen maar toe en het is fijn om te weten waar 'tekens' in foto's naar verwijzen, wat de 'codes' zijn, wat een beeld bij ons persoonlijk teweeg brengt, etcetera. 

In de 19e eeuw ontstond bij kunstenaars ongenoegen over het realistische karakter van fotografie. Zij maakten fantasiebeelden door meerdere afbeeldingen over elkaar af te drukken of in elkaar te monteren. Zo ontstond collage en ontwikkelde de autonome fotografie zich verder. Het principe van collage blijft altijd hetzelfde: het scheiden van elementen en het weer bij elkaar brengen. Nu kan ik hier nog veel meer informatie over geven. Maar dat doe ik liever in een masterclass die ik aan het ontwikkelen ben. 

Wat leuker is om nu te laten zien is wat we met deze studenten Beeldcultuur gemaakt hebben. Ze hebben allemaal vanuit een zelf bedacht thema beeld verzameld om daar vervolgens een nieuw beeld van te maken. Tenslotte hebben we daar een analyse op losgelaten (wat betekent bijvoorbeeld de rode kleur in deze foto?). 

Ik (trotse docent) laat je hierbij graag enkele resultaten van studenten laten zien: 

TEACHING PHOTOGRAPHY . Quotes from Bruce Davidson

Bruce Davidson is one of the foremost photographers in American history. Take a look at this interview and learn from him. The best advices I took: "people should just stop and look a little bit more" , "stay with it" and "don't forget to write".  

https://www.facebook.com/nytimes/videos/10151092969764999/

TEACHING PHOTOGRAPHY . Beeldcultuur

Ter voorbereiding van mijn les Beeldcultuur (2e jaars HBO University of Applied Photography) een mooi voorbeeld uit de kast getrokken: Kerst met de Wagners uit @volkskrantmagazine. Een heerlijk voorbeeld van de herinnering van het alledaagse. Hoe fotografie de verhouding met onze herinnering aan het uiterlijk verandert. De symboliek van objecten in de foto en de verschillende niveaus van betekenis hiervan.

CONSULTANT NEW BUSINESS . Make your next move! With me...

This great movie about fashion designer John Malkovich is an inspiration for all other freelance creatives and (wannabe) inspirators. click here Hope you enjoyed this inspiration! 

Next week I'll be a "Consultant New Business". Building a visually stunning website for an interiordesigner. Together with perfect pictures from her designs, my client will overwhelm you with very cosy, lovable home feelings, all together well designed! 
We'll keep everything as a little secret till she will show you the result! 

 

PHOTOGRAPHY . van sfeer tot product essentieel voor goede verkoop

Steeds meer wordt ik gevraagd productfoto's te maken van webshop artikelen. Omdat ik vooral interieurs, design en lifestyle fotografeer, kom ik vaak uit bij ontwerpers en bedrijven die ook een webshop hebben.
Ik wil hierbij graag een goed voorbeeld laten zien van het resultaat van mijn fotografie voor Hellen van Berkel. Een ontwerpster waar ik ism een styliste een interieurreportage heb gemaakt. Omdat zij vanuit huis werkt is daar ook een kijkje in het productieproces / ontwerpproces te zien. Deze serie is gepubliceerd in onder andere de Elle decoration en de VT wonen, twee grote Nederlandse interieurmagazines. Hoe inspirerend is het om goede foto's te zien en een verhaal te lezen van iemand die vanuit hart en ziel mooie dingen maakt!
Ik was heel verheugd dat zij mij enkele jaren geleden opdracht gaf voor de fotografie van haar sjaals. Inmiddels ziet haar website er prachtig uit. We hebben een presentatie gevonden waarin haar producten optimaal tot uiting komen, in vorm en in kwaliteit.
Twee keer per jaar fotograferen we haar nieuwe collectie: we fotograferen haar wapperende sjaals, maken vrijstaande foto's van een rolletje en wanneer er nog tijd over is spelen we nog wat met de sjaals, het licht, een eventueel model en de camera. Je weet immers nooit wat dàt weer oplevert!
Een belangrijk motto in een creatief vak is 'spelen'. Dit laat vaak beelden zien van een andere manier van kijken die interessant kan zijn of bijvoorbeeld een nieuwe vorm van weergave van het product.
Bij de fotografie voor Hellen zorg ik altijd dat ik meerdere foto's maak van het wapperen van de sjaal zodat we korte filmpjes hebben, die de beweging van de stof weergeven. Dit is een mooie vertaling naar hoe de sjaal eruit ziet als je het draagt. Een selectie van de publicatie, interieurfoto's en productfoto's zie je bovenaan deze tekst.

Goede productfotografie (packshots) is niet alleen essentieel voor goede verkoop, ook voor naamsbekendheid, kwaliteit van dienst en andere marketingdoeleinden heeft het grote betekenis. Neem contact op voor meer informatie en prijzen voor de fotografie van jouw producten. De prijs hangt van een aantal factoren af. Als ik meer informatie heb over jouw producten, jouw wensen en jouw bedrijf, kan ik voor jou een goede prijs maken. 
 

Click on the scarf to visit Hellen van Berkel online

Click on the scarf to visit Hellen van Berkel online

Binnenkort meer over 360 graden fotografie van producten. Hiermee kun je alle kanten van het product tot in detail bekijken waardoor jouw klant precies weet wat jij verkoopt!

PUBLICATION . Woodworker Wilfred Kalf in FLOW magazine

Afgelopen nazomer fotografeerde ik samen met Styliste Femke Pastijn een leuke binnenkijker van het huis en de werkplaats van Wilfred Kalf, een gepassioneerd meubelmaker die alleen met Nederlands hout werkt. Elke boom waarvan hij een uniek meubelstuk maakt, heeft een bijzonder verhaal. Zijn huis staat er vol mee! In de eerste editie van FLOW 2017 staat zijn inspirerende verhaal.

Happy 2017 with lots of...

Een nieuw jaar! Zojuist mijn eerste shoot achter de rug. Dinsdag hebben we voor Hellen van Berkel de wintercollectie van 2017 gefotografeerd. Deze staat nu klaar om uit te werken en gereed te maken voor presentaties op websites en in folders.
Daarnaast ben ik me alvast aan het voorbereiden op nieuwe opdrachten. Eén daarvan is een hele speciale... daarover later meer! Voor nu wens ik iedereen een gelukkig en gezond nieuwjaar met vooral veel fijne, bijzondere momenten met fijne, bijzondere mensen. 

FEATURE FOR SALE . WOODWORKER WILFRED KALF

010b.jpg

"A 1930s home near the town’s centre and a wood working studio on the countryside just a short bike ride away. Many of the pieces created in the studio make their way over to the house where they tell the story of the tree they were cut out of. And that’s what designer Wilfred Kalf wants to do with his work: tell stories through furniture."

Styling: Femke Pastijn
Text: Renske Werner
Worldwide represented by: Taverne Agency

 

Update: We are very happy to tell you that this feature will be published in the first issue of 2017 of the Dutch FLOW magazine

FEATURE FOR SALE . JONGHLABEL DESIGNER ANNE DE JONGH

Photo Marjon Hoogervorst . Designer Anne de Jongh

Photo Marjon Hoogervorst . Designer Anne de Jongh

Anne de Jongh lives with her boyfriend in a small apartment in the center of Amsterdam. This feature gives you a quick view about her amazing project Matmatic and her private life. They love to live in a sober well designed interior where all her creativities have enough space to explore! In her designs Anne develops modern production techniques, inspired by old crafts. For her latest project she focuses on the craft of chairs mats.

Worldwide represented by Taverne Agency
 

EXPO . Masterly The Dutch in Milano

Photo: Marjon Hoogervorst . Designer Hester van Eeghen

Photo: Marjon Hoogervorst . Designer Hester van Eeghen

From April 12th till 17th I'll show you my work with 99 other participants under the name Masterly The Dutch in Milano during Salone del Mobile at Palazzo Francesco Turati. At the Dutch Pavillion of Salone del Mobile we present with a great selection of designers, photographers, craftsmen and design studios our newest work and products. Come and join us! For more information keep an eye on Masterly.nu.

BOOK . Creative Chef

Last week, during the festival Taste of HollandCreative Chef launched a new book: "Creative Chef - How to create a mind blowing food experience". I did some shootings with founder and creator Jasper Udink ten Cate which are part of this amazing creative book! Here available in Dutch and English! It's a very happy book with lots of creative ideas for great parties!